Wildlife research station

Iets nieuws geleerd

Hallo lieve lezers,

Bewust heb ik jullie even wat langer laten wachten op dit verhaal. Deze week heb ik namelijk iets nieuws geleerd (muizen vangen) en dat wilde ik jullie graag vertellen. Maar eerst nog even de week ervoor met waar ik gebleven was.

Dinsdag 1 t/m donderdag 3 september stonden in het teken van iets treurigs. Op dinsdag was er namelijk een ‘dood signaal’ op de computer van 1 van de vrouwtjes reeën met GPS die ook een baby ree heeft die we gezenderd hebben. Omdat de betreffende onderzoeker geen tijd had, werd gevraagd of wij konden gaan kijken. Helaas hebben we haar inderdaad op de laatste GPS positie dood gevonden. Nu is alleen de vraag of de baby ree het alleen gaat halen. Het is een beetje afwachten, want in deze periode zouden ze zelfstandiger moeten worden en dus beter alleen kunnen overleven. Afwachten dus!

Op zaterdag 5 september zijn we in totaal met 10 mensen naar Örebro geweest. Een stad hier 1 uur rijden vandaan. Er is begin september een cursus Wildlife biology gestart en vandaar dat er nu aardig wat studenten zijn. Omdat ik er al een keer geweest was maar er nu een muziek festival was had ik mij er toch wat meer bij voorgesteld dan het uiteindelijk was. We hebben 1 band gehoord en verder nergens iets gevonden. Regende ook nog, maar er was wel veel gezelligheid, en dat is ook wat waard.

Verder heb ik de week veel aan mijn project gewerkt. De professor is erg blij dat ik dit voor hun doe, omdat ze het wel belangrijk vinden dat er iets mee gedaan wordt maar ze er zelf geen tijd voor hebben. Hij ziet er nog steeds potentie in en beetje bij beetje komen we langzaam verder. Ben nog steeds bezig met resultaten zoeken die interessant kunnen zijn dus daar houd ik me nog mee bezig.

Maandagochtend 14 september zijn we (onderzoeker en wij als studenten) de muizenvallen gaan klaar maken. Het is een ouderwetse ijzeren val waar we een stukje appel op doen. Dit blijkt de muizen het meeste aan te trekken. Het gaat deze week in totaal om 500 vallen. Voor het plaatsen van de vallen gebruiken we de transecten in het gebied die we ook gebruiken voor het vangen van de teken. Deze week doen we in het gebied hier rondom Grimsö de eerste 10 transecten en dan doen we volgende week de 2e 10 transecten (ook 500 vallen). Dacht ik dat dit onderzoek pas uitgevoerd wordt sinds de start van het teken onderzoek in 2013, had ik het mooi mis. Dit muizen onderzoek vind al plaats sinds 1973. Alleen sinds 3 jaar worden ook de teken van de muizen bekeken en verzameld.

Dinsdag (15 sept) ben ik samen met de onderzoeker het veld ingegaan om alle vallen te plaatsen. Hierbij proberen we ideale plaatsen te vinden, zoals gaten in de grond en beschutte plekken of onder bomen. Helaas regende het de hele dag, dus met de lunch waren we zeiknat maar waren al wel 300/500 vallen geplaatst. Soms is het wel even moeilijk, want de vallen zijn al veel gebruikt en sommige al oud dus dan werken ze niet altijd helemaal mee om op te zetten, maar gelukkig tot nu toe nog geen vinger in de val.

Gisteren was het DE dag, namelijk de eerste muizenvangst binnen halen. Dus opnieuw langs alle 10 transecten/500 vallen en noteren hoe de situatie van de val is (niets gebeurd, val afgegaan eten nog aanwezig, val afgegaan eten niet aanwezig, muis in de val). En zodra we een muis vangen noteren we hoe hij vast zat in de val en plakken we een nummertje op zijn rug en gaat hij in een plastic zak. Vervolgens gaan die 1 dag in de koelkast (dan vallen de teken er ook af) en dan is het vandaag de dag om de gevangen muizen te ontleden waarbij we onder andere hart, longen, milt, hersenen en teken verzamelen. Gisteren hebben we in totaal 5 muizen gevangen, dus vandaag tijd om die te ontleden.

Natuurlijk gaan de overige werkzaamheden ook gewoon door, maar door het slechte weer kunnen we geen teken vlaggen, maar we moeten er nog wel iedere morgen op uit om te controleren of de baby reeën nog leven.

Voor de komende weken staat er dus nog meer muizen vangen op het programma. Na de 2e week hier in Grimsö zal er 1 week muizen worden gevangen in Bogesund en daarna nog eens 3 weken in het afgebrand gebied 1,5 uur van Grimsö vandaan. Dit om te zien hoe het herstel gaat in het gebied na zo’n grote heftige brand. Hier ga ik 3 weken actief aan meewerken. Jullie zullen nu wel zitten tellen... zou het niet begin oktober worden, dat haal je dan toch nooit?! Nee dat klopt. Het nieuwe plan is dat ik hier dus tot eind oktober mee bezig ben.

Dan nog even gauw het allerlaatste nieuws van vandaag. Het ontleden van de muizen was een hele nieuwe ervaring. Zo klein alle organen en dan de verschillende soorten die gevangen zijn (2 totaal nu) is allemaal heel erg boeiend. Daarnaast heb ik voor het eerst sinds het begin van het project dit jaar een ander soort teek gevonden dan de bekende Ixodes ricinus die we in 99% van de gevallen vinden. Dat was voor mij dan ook echt een hoogtepunt vandaag!

Groetjes vanuit een herfstachtig Zweden,

Louisan

p.s. Tot nu toe is de baby ree waarvan de moeder is overleden nog steeds levend! Goed nieuws dus.

Van hot naar her

Hallo lieve familie, vrienden en kennissen,

Vandaag zag ik op de kalender dat mijn laatste blog alweer van ruim twee weken geleden dateert. Dus tijd voor een nieuwe dacht ik zo. IN mijn vorige blog bleek al wel een beetje dat ik wat heen en weer zou moeten reizen, nou dat was het ook. Het was letterlijk het idee van hot naar her, voordat je op plaats A je draai hebt gevonden, hup spullen pakken en terug naar plaats B.

Op donderdag 13 en vrijdag 14 augustus waren we in Bogesund waar we de vegetatie bepaling hebben gedaan. We hadden de verwachting dat dit wel lang kon duren, maar tot onze verbazing hadden we dat met 3 personen (13 transecten) in een dagje gepiept. Fijn, want daardoor konden we vrijdag de planten die we niet kende ontraffelen en zo alles afronden voor het weekend. Daarnaast was er ook nog wat achterstallig werk van het identificeren van de teken, dus dat hebben we toen ook meteen gedaan.

Na al dit harde werken hebben we uiteindelijk het weekend (15 & 16 augustus) doorgebracht in Stockholm. Hadden wij nog eens geluk, giga druk, want er bleek een 4 daags cultuur festival gaande te zijn. Zaterdag hebben we dan ook veel gewandeld en de hele stad verkend. Zondag zijn we terug gegaan met een vooropgezet plan. Eerst zijn we naar ‘Skansen’ gegaan. Dit is een open lucht museum waarbij de huizen/boerderijen zoals die er vroeger uit zagen te bewonderen en daarnaast waren er ook verschillende dieren die in het wild leven in Zweden zoals elanden, wolven, lynxen, beren en rendieren. Het was leuk om dat allemaal van dichtbij te zien. Daarna zijn we ergens wat gaan eten en vervolgens zijn we naar het Nationaal Museum geweest. De vestiging is gesloten, maar nu is het tijdelijk in twee andere locaties opgenomen. Hier hebben we een tentoonstelling gezien van 100 schilderijen. Helaas was er geen tijd meer om het andere gedeelte te bekijken wat een glasexpositie in hield.

Na dit gezellige ontspannen weekend was het weer tijd om terug te gaan naar Grimsö. Daar aangekomen hebben we ’s avonds nog een survival check gedaan voor alle gezenderde baby reeën. Daarnaast moest er ook nog een autopsie gedaan worden, want er was een gezenderde vrouwtjes ree dood gegaan. Er was echter niet veel meegenomen naar het lab (alleen het hoofd) en juist omdat de dood een raadsel leek te zijn stelde ik voor om alsnog terug te gaan en meer monsters te nemen. Dit hebben we uiteindelijk gedaan. Ik kan je vertellen dat monsters nemen in het veld, met honderden vliegen en larve toch heel anders is als in het lab. Weer een unieke ervaring dus. CHECK! De rest van de week was het tijd om ons bezig te houden met het vlaggen van de teken, die te analyseren en waren er nog wat andere lab werkzaamheden die gedaan konden worden.

Vrijdag 21 augustus zijn we met z’n drieën naar een ander huisje verhuisd, omdat er een cursus gaat plaatsvinden en ze het huis waar we nu in zitten dan nodig hebben. Daarnaast was het ook nog tijd om weer alles in te pakken en opnieuw naar Bogesund af te reizen. Daar zijn we aan het begin van de avond aangekomen en is alles doorgenomen wat er die week zou moeten gebeuren. De supervisor gaat namelijk met vakantie en haar periode zit er dan op, dus de laatste week nemen wij de taken over.

Zaterdags zijn we opnieuw naar Stockholm gegaan, dit keer met de boot. Was echt heerlijk weer en ruim een uur op de boot vliegen dan ook zo voorbij. Uiteindelijk hadden we nog de mogelijkheid om de glasexpositie te zien en dat was interessant. Verder hebben we wat heen en weer gelopen en souvenirs gezocht.

De rest van de week (maandag 24 tot vrijdag 28 augustus) hebben we ons vooral bezig gehouden met het triangelen van de baby reeën in Bogesund en was het ook weer tijd om te vlaggen. Verder hebben we tussendoor heerlijk van het weer kunnen genieten, want het is hier al een aantal weken hoog zonnig met zo’n 20-25 graden. Mij hoor je dus absoluut niet klagen. Vrijdag hebben we het hele huis opgeruimd en schoongemaakt, want in principe is er daar nu niemand meer permanent aanwezig. En vervolgens zijn we weer terug naar Grimsö gereisd.

Afgelopen weekend nog hard gewerkt, want er was vrijdag niemand beschikbaar om de baby reeën hier in Grimsö te checken, dus dat hebben wij zaterdag gedaan en zondag zijn we begonnen met het vlaggen van de teken, want het lijkt erop dat het mooie weer gaat omslaan en we komende week ook regelmatig regen hebben. En omdat er met regen niet gevlagt kan worden moet dit alvast gebeuren.

Daarnaast heb ik ook wat meer duidelijkheid over mijn verblijf hier. Nog geen datum waarop ik kan melden dat ik terug kom, want de komende maand blijf ik hier gewoon nog even! In die periode ga ik in ieder geval nog helpen met muizen vangen voor het teken project, wat weer een nieuwe ervaring voor mij zal zijn.

Dus voorlopig ook gewoon nog een weblog met mijn avonturen/activiteiten.

Tot de volgende keer!

Liefs vanuit het nu regenachtige Zweden.

Druk, druk, druk

Hallo lieve lezers,

Tijd voor een nieuwe blog. Ik heb weer veel gedaan de afgelopen twee weken en ook weer een nieuwe uitdaging om geleerde theorie in de praktijk te brengen. De eerste week na mijn blog update bestond vooral uit het werken aan mijn project, labwerk (baarmoeders van reeën controleren op eierstokken en embryo). Daarnaast hoeven we nu nog maar 3x per week de baby reeën te controleren door middel van triangulation. De meeste zijn nu namelijk al zo groot dat de kans op overleven wel groter is. Helaas is afgelopen weekend een gevangen ree (11 kg inmiddels) dood gereden op de weg naast het gebied. Dus er zijn er hier nu inmiddels nog 16.

Op 2 augustus ben ik samen met de Franse student gaan paardrijden. Ik had daar echt enorm veel zin in omdat ik al meer dan een jaar niet meer gereden heb. En op een Ijslander door de Zweedse bossen galopperen is echt te gek. Ik heb enorm genoten en ondanks dat mijn spieren twee dagen hebben geprotesteerd van dat hobbelen, had het van mij zo weer gemogen. In 1 woord: HEERLIJK!

Inmiddels zijn er ook weer twee studenten terug naar huis vertrokken waardoor er nu nog twee Franse studenten over zijn samen met mij. Genoeg werk te doen, want na het flaggen van de teken hebben we afgelopen week diezelfde 20 transecten opnieuw bezocht om de vegetatie te bepalen. Dit is om uiteindelijk een relatie te leggen tussen de hoeveelheid teken en de verschillende habitatten. Hiervoor moest ik mijn plantenkennis weer te voorschijn halen. En ze zeggen: oefening baart kunst, dus maar veel doen en dan komt het allemaal goed. En dat was ook zo, want gisteren hebben we de laatste transecten gedaan en is het hier nu afgerond.

Vanmiddag ga ik samen met de Franse heren richting Bogesund om daar ook weer de vegetatie bepaling te doen. Ook zullen we daar helpen met het uitzoeken van de teken van het flaggen, want het is nu echt de teek piek en het zijn er daar dan ook honderden. Aan het begin van volgende week ben ik weer terug in Grimsö om hier de teken te vlaggen en ga vervolgens de week erna (vrijdag 21 aug) nog weer een keer op en neer naar Bogesund, want dan is de supervisor daar op vakantie en nemen wij als studenten de taken over.

Daarnaast kan ik jullie nu inmiddels langszaam gaan voorbereiden op mijn terugkomst. Ik heb nog geen exacte datum en vlucht gepland, maar het lijkt er sterk op dat ik na het heen en weer gereis, begin september terug zal komen naar Nederland, omdat hier het werk dan bijna ophoud.

Nu begin ik mij dan ook echt te beseffen dat de tijd waarschijnlijk nog veel sneller gaat als dat het al doet voor mijn gevoel en de laatste paar weken zo voorbij zullen zijn. Ik ga dus nog even giga genieten van mijn tijd hier en jullie horen uiteraard wanneer ik precies weer in het land ben!

Groetjes,

Louisan

Inburgeren en weekend Färnebofjärden NP

Hallo lieve familie, kennissen en vrienden,

Inmiddels heb ik de overtocht van Bogesund naar Grimsö gemaakt op 14 juli. De laatste week daar ging enorm snel voorbij en hier aangekomen in Grimsö begon het acclimatiseren en inburgeren. Het werk blijft eigenlijk hetzelfde. We moeten elke dag door middel van de antenne de positie van de baby reeen bepalen. Het gebied hier in grimsö is wel een behoorlijk stuk groter en ik moet leren waar de baby reeen zijn. Gelukkig is het gebied opgedeeld in Noord en Zuid. De eerste week heb ik elke keer met iemand het Noorden gedaan, waar 9 baby reeen zijn. Daarnaast was ik na 1 dag werken op 16 en 17 juli al meteen vrij. Die heb ik vooral besteed door aan mijn eigen project te werken en banen te zoeken.

Zaterdag 18 juli zijn we ’s ochtends om 7.30 uur al begonnen met het controleren van de baby reeen, want er was het plan om met alle studenten (7 uit Grimso, 3 uit Bogesund) een weekend in Färnebofjärden Nationaal park door te brengen. Dit nationaal park is zo’n twee uur rijden met de auto van Grimsö richting het noorden. Rond 11.45 uur zijn we vertrokken, onderweg boodschappen gedaan en rond 14.00 uur kwamen we aan op de camping. We haddden 3 huisjes gehuurd, uitzicht op zee en midden in de natuur. Toen ook de drie personen uit Bogesund aan waren gekomen, hebben we ons opnieuw bij de eigenaren gemeld en kregen we kano’s/kayaks. Via lootjes met namen is er uiteindelijk bepaald wie met wie in een kayak zou gaan en zo gezegd zo gedaan. Er stond een aardige wind dus het was niet niks, maar uiteindelijk hebben we toch zo’n 3 uur op het water weten door te brengen. Uiteraard is er een boot midden op het meer omgekiepd, dus was het zwemmen geblazen. De meeste konden er wel om lachen, vooral omdat we het zelf niet waren! Terug op de camping hebben we wat tijd genomen om op te droog en van de zon te genieten om daarna een BBQ voor te bereiden. Die hadden we net buiten de camping, zodat we geen lawaai veroorzaakte voor anderen.

Zondag 19 juli zijn we allemaal uiteindelijk rond 10.30 uur uit ons bed gekropen en hebben we de hutten schoon gemaakt. Daarna een gezamenlijk ontbijt en daarna hebben we de camping verlaten. We zijn toen naar het bezoekerscentrum verderop in het park gereden. Deze had informatie over de dieren, planten en natuur in het nationaal park en ook rondom het bezoekerscentrum waren ontzettend indrukwekkende waterstromen te zien. Na een uur daar informatie te hebben opgedaan zijn we een stukje verderop gegaan om vervolgens een wandeling te maken. Dit gaven we vrij snel op door de hoge hoeveelheid muggen dat niet te overzien was en de vermoeidheid van sommige. Aan het begin van het wandelpad was een picknick plaats waar we de lunch genuttigd hebben en een vuur met rook hebben gemaakt om de muggen te verjagen. Dit alles hebben wij rond 17.00 uur afgesloten met een afscheid van de meeste, omdat langzamerhand de meeste studenten gaan terugkeren naar hun eigen land. ’s Avonds terug in Grimsö moest er nog wel gewerkt worden om te controleren of de baby reeen nog leven. Dit was gelukkig het geval wat een mooi einde maakte aan een fantastisch leuk en gezellig weekend. Foto’s van deze trip kunnen julli in het album terug vinden!

Afgelopen week is er verder weinig spectaculairs gebeurd. Ik heb ook het zuidelijke gedeelte van het gebied gedaan, dus nu weet ik zo’n beetje waar alle reeen zich hier bevinden. Daarnaast moesten er deze week weer teken worden gevangen, dus woensdag en donderdag zijn we daar met z’n allen druk mee geweest. En verder werk ik rustig door aan mijn eigen project met de foto’s en hebben we wat werk in het lab wat inhoud dat er reeen hoofden gekookt moeten worden om de schedels schoon te maken. Deze gaan vervolgens naar het natuurhistorisch museum in Stockholm. Toch wel weer leuk dat ik daar ook aan bijdraag, dus als jullie daar komen: iets daarvan heb ik schoongemaakt!

Nu zijn jullie weer helemaal op de hoogte, dus ga ik een einde maken aan mijn verhaal. Iedereen bedankt voor alle lieve berichtjes en tot de volgende keer!

Louisan

Vakantie gehad, laatste week Bogesund

Hallo allemaal,

Inmiddels heb ik weer afscheid genomen van mijn ouders, dus tijd voor een update dacht ik zo. Na mijn vorige weblog zijn we nog een aantal dagen in Gusselby, bij Lindesberg gebleven en genoten van het mooie weer. Vervolgens zijn we maandag 29 juli van de camping vertrokken richting Bogesund, Stockholm.

Dinsdag 30 juli zijn we vanaf Vaxholm met de boot naar Stockholm centrum gegaan. Met de boot duurt het ruim een uur, maar het uitzicht is mooi en de tijd vliegt voorbij op de boot. Vervolgens zijn we met een hop on-hop off bus Stockholm gaan verkennen. Hierbij kun je bij verschillende haltes gewoon uitstappen en weer opstappen ergens anders of op hetzelfde punt wanneer je maar wilt en hoe vaak je maar wilt. Uiteindelijk zijn we halverwege bij een markt uitgestapt en hebben daar koffie gedronken. Daarna zijn we over de markt gaan lopen, dat voornamelijk uit groente/fruit kramen bestond. Dit hield in dat de een na de ander je fruit stond aan te smeren, maar dat is ze bij ons niet gelukt, al vond mijn vader het wel leuk over de asperges te praten. Het concertgebouw stond naast de markt en daar zijn we even binnen geweest, helaas was het gratis mini-concert al bijna afgelopen. Al met al hebben we een goed beeld gekregen van Stockholm. ‘s Avonds hebben we in Vaxholm gegeten.

Woensdagochtend zijn we vanaf de camping in Vaxholm verhuist naar de parkeerplaats bij het kantoor dat wij gebruiken. Dit was erg fijn zo kon ik werken en toch mijn ouders ‘s middags en ‘s avonds nog zien. En heb daarom ook met hun gewoon kunnen eten.

Donderdag heb ik mijn moeder mee genomen om haar te laten zien hoe we ’trianguleren’ om de plaats van alle baby reeen te bepalen. Dit ging al met al heel goed (ondanks mijn frustraties) en met het mooie weer hadden we een gezellige ochtend. Vrijdag 3 juli zijn mijn ouders vanuit hier vertrokken richting het zuiden om nog wat meer van het land te zien voor ze weer terug naar Nederland gaan.

Verder hebben wij hier weinig werk meer. Op het moment zijn we hier met vijf studenten en we hoeven alleen het trianguleren nog te doen (ongeveer 3 a 4 uur werk per dag voor 1 persoon). Dus ik heb ook veel tijd om aan mijn project werken.

Zaterdag 4 juli waren er een aantal jagers die een praktische les kregen over de autopsie van een zeehond. Met z’n allen zijn we daar gaan kijken en dat was zeer interessant. Zo heb ik geleerd dat hun zeehond een staart heeft en dat ze net als wij rechts of linkshandig kunnen zijn. Dit kun je zien aan de scherpte van de nagels die ze hebben. Zeker een nuttige middag waarin ik weer veel heb mogen leren.

Inmiddels is mijn laatste week hier in Bogesund aangebroken. Aankomende maandag (13 juli) ga ik terug naar Grimsö en dan zit al het heen en weer reizen er in principe op. Dan blijf ik de rest van mijn verblijf daar. Tot wanneer dat is, weet ik nog steeds niet, dat hangt ook een beetje van de situatie af.

Dit was het weer voor deze keer.

Groetjes Louisan

Piek gehad, nu vakantie!

Hallo beste lezers,

Afgelopen week was behoorlijk druk en hectisch. Er moesten nog baby reeën opnieuw gevangen worden om bloed af te nemen, we moesten weer transecten lopen voor de teken en we wilde toch nog proberen een aantal nieuwe baby reeën te vangen. En dat allemaal voordat we dinsdagochtend met z’n allen naar Grimsö zouden vertrekken. Dat is allemaal gelukt. Inmiddels hebben we een totaal van 26 reeën gevangen en met het aantal mensen dat we hadden dit jaar is dat een uitermate goed resultaat. Daarmee konden we wel aankomen in Grimsö. De piektijd zit er wat het project nu eigenlijk wel op. Dit hebben we dinsdagavond 23 juni met de hele groep en alle betrokken medewerkers gevierd met een BBQ.

Maar niet alleen de BBQ was onderdeel van dit feest. Toen we om 16.00 uur aankwamen stonden er ‘spellen’ op het programma. Het was de bedoeling dat we een gezenderde ‘ree’ (knuffel met halsband) gingen zoeken, een broer/zus zouden vinden (kartonnen plaat) en dan met beide terug zouden komen om vervolgens de hele procedure die we normaal ook doen uit te voeren voor een jury. Uiteindelijk was het ‘Bogesund’ team als eerste klaar, maar of we alles juist hadden gedaan beviel te betwijfelen aan het einde. Tijdens het wachten van het vlees op de BBQ was er ook nog een quiz met allerlei uiteenlopende vragen. Daarna zijn we aan het eten gegaan en tijdens het eten werden de prijzen bekend gemaakt. Met de quiz was ik samen met een ander 2e geworden en zowel het Bogesund team als het team van Grimsö waren op gelijke stand geëindigd, dus de prijs in ontvangst mogen nemen met alle studenten samen. Al met al een top avond met veel gezelligheid.

Woensdagochtend stonden er een aantal lezingen gepland over teken en de onderzoeken van teken van de overige deelnemende onderzoeksinstituten. Dit was erg interessant. Rond het middaguur was dit helemaal afgerond en hebben we met alle studenten samen elandburgers van de BBQ gegeten. Daarna is het Bogesund team weer afgereisd en ben ik in Grimsö gebleven, want mijn ouders konden elk moment aankomen.

Het weerzien van mijn ouders was helemaal te gek en het was enorm leuk om hun het terrein van Grimsö te kunnen laten zien. Ook heb ik ze het huis in Morskoga laten zien waar ik een aantal weken heb gewoond. Vervolgens zijn we zo’n 20 minuten verder gereden richting Lindesberg waar mijn ouders een bord hadden zien staan van een camping. We verblijven nu dus op een camping in Gusselby 20 minuten vanaf Grimsö.

Morgen gaan we alles inpakken en richting Vaxholm bij Stockholm. Ik heb twee extra dagen vrij gekregen, dus woensdag ga ik weer aan het werk. Mijn ouders brengen mij dus naar Bogesund en daar kunnen we eerst samen nog 1,5 dag op een camping doorbrengen. Mijn ouders zijn voorlopig dus nog wel dichtbij, dat is erg gezellig.

Nu blijven we hopen dat het weer lekker zonnig en warm blijft en dan vermaken wij ons hier wel.

Groetjes en tot de volgende keer

Alles gaat z'n gangetje

GESCHREVEN OP: ZATERDAG 20 JUNI

Hallo lieve lezers,

Wat blijft de tijd toch hard gaan. Geloof dat ik dit zo’n beetje iedere keer zeg, maar dat is ook echt zo. Soms weet ik zelf niet waar de dagen blijven.

De afgelopen 2 weken zijn we hier vooral druk geweest met het hervangen van de reeën die we eerder gezenderd hebben. Dit gaat niet altijd even makkelijk en de meeste die we in het begin hebben gevangen zijn nu zo groot dat ze wegrennen. In de tussentijd is het wel gelukt om nog vijf nieuwe reeën te vangen en nu hebben we er dus 24. Helaas gaan er zo nu en dan ook dood doordat ze worden aangevallen en gedood door een vos. Dat is de grootste predator hier waar de jonge reeën het moeilijk mee hebben.

Vorige week was het weer ontzettend goed dus hebben we ook op het meer hier een rondje met de boot gemaakt. Die roeiboot lag hier al en we hebben die ons een beetje toegeëigend, dus met goed weer gebruiken we die regelmatig. Daarnaast zijn we afgelopen zondag met z’n allen naar de film ‘Jurrassic World’ geweest. Ik heb de andere drie films niet gezien, maar ik vond deze wel erg leuk en spannend. Het gaat over een dinosaurus park dat open gaat voor publiek en dan ontsnapt er een dinosaurus die gemaakt is met dna van andere soorten dinosaurussen en dat gaat dan natuurlijk mis waarbij 2 jongetjes worden achtervolgd en die weten te ontsnappen en uiteindelijk loopt alles wel oke af.

Met het werk gaat verder alles zo zijn gang. En ook wat betreft mijn project geen spectaculaire ontwikkelingen die ik jullie kan vertellen. Gisteren avond tijdens het rond rijden in de auto hebben we wel een vrouwtjes eland gezien met 2 (!!) jongen. Dat was echt het meest schattige wat ik ooit gezien heb. Ze zijn zo lelijk, maar zo schattig. Echt een genot om naar te kijken.

Verder is het aftellen voor mij nu wel begonnen. Dinsdag gaan we met z’n allen terug naar Grimso, omdat we daar dan een feestje hebben dat de grootste drukte met de baby reeen erop zit. En vandaag zijn mijn ouders vanuit Nederland vertrokken en die zal ik woensdag hier in Zweden gaan zien waar ik natuurlijk enorm naar uit kijk. Dan ben ik lekker 4 dagen vrij zodat ik met hun kan genieten. Plannen hebben we nog niet echt, dus daarover vertel ik jullie in mijn volgende blog.

Tot snel!

Groetjes en liefs Louisan

Gewenning gaat snel

Hallo familie, kennissen en vrienden,

Inmiddels ben ik nu alweer 3 weken hier in Bogesund en de nieuwe situatie went snel. De afwas doen we buiten met regenwater, vuur van de openhaard en werktijden van 5-8 ’s ochtends en 18-22 ’s avonds. Dat betekent niet dat er overdag niets gedaan wordt. Het verschilt een beetje per dag, maar we werken daarnaast ook regelmatig ’s middags en anders probeer ik aan mijn project met de wild camera’s te werken.

Eigenlijk heeft het weinig nut om alles gedetailleerd van dag tot dag te beschrijven, omdat we veel dezelfde werkzaamheden doen en het anders wel een heel erg lange blog wordt. Daarom een iets andere context dit keer.

In mijn vorige weblog van halverwege mei heb ik niet echt uitgelegd waarom ik hier nu precies ben. Het veldwerk dat we de komende periode doen is voor een onderzoek naar de relatie van teken, tekenziekten en wildlife. Dit onderzoek vindt zowel hier in Bogesund als in Grimso plaats. De situatie in de twee gebieden is verschillend (meer vossen hier, meer muizen in Grimso, verschillend klimaat) en dat heeft allemaal effect op het aantal teken. Het vlaggen van de teken met doeken is een onderdeel van het onderzoek en er worden ook gedurende de zomer muizen gevangen en die worden gecontroleerd op teken. De teken worden vervolgens volledig geanalyseerd op soort, geslacht en of ze ziekten bij zich dragen. Teken zijn namelijk niet de veroorzaker, maar alleen maar drager van de ziektes en brengen die over van de een naar de ander. Daarnaast bestaat een zeer groot gedeelte van het veldwerk dat we hier doen uit het controleren van baby reeën op teken om te zien welke ziekten zij krijgen of hebben van teken. Zo kan er een relatie worden gelegd tussen de hoeveelheid teken (vlaggen) en de teken bij muizen (lijkt grootste bron van ziektes) en reeën.

Zoals gezegd staan we ’s ochtends om 5.00 uur op en ontbijten we even gauw. Dan gaan we met 2 auto’s op pad om het gebied van 2,5 vierkante km te doorzoeken naar vrouwelijke reeën. Zodra we een vrouwtje zien. Stoppen we en observeren we haar zolang tot we kunnen zien hoe groot de buik en de uiers (net als een koe) is. Die classificeren we in 1,2,3 (klein –groot). Dit schrijven we dan in een notitieboek met de naam van de omgeving erbij. Hierdoor krijgen we een overzicht van de vrouwtjes in het gebied en hun ‘status’. Wanneer een vrouwtje de status 3/3 (3 voor buik en 3 voor uier) heeft is dit een signaal dat we extra moeten gaan opletten. Ze staat namelijk letterlijk op springen en kan in enkele dagen haar baby’s krijgen. Wanneer wij het idee hebben dat een vrouwtje al jonge heeft (2 voor buik, maar 3 voor uier), observeren we haar zo lang mogelijk om uit te vinden waar de jonge zich kunnen bevinden. Vaak gedragen de vrouwtjes zich ‘suspicious’ door te doen alsof ze eten, maar ondertussen zijn ze heel waakzaam en zoeken ze soms ook naar hun jongen om ze te gaan voeden. Uiteindelijk gaan we in het gebied rondom het vrouwtje zo gericht mogelijk op zoek.

Wanneer een jong gevonden wordt start er een heel protocol. Allereerst zenderen we de ree met een VHF halsband. Deze hebben ieder hun eigen frequentie waarmee we ze door middel van een antenne terug kunnen vinden. Daarna wordt de temperatuur en lengte gemeten, gecontroleerd op teken, geslacht en gewicht. Al deze handelingen mogen wij zelf uitvoeren omdat we in Grimso de online cursus hebben gedaan en hebben geoefend met de lammetjes. De supervisor neemt vervolgens bloed af dat onder andere op verschillende teken ziektes getest kan worden en ze krijgen kleine oormerken.

Als we om 8.00 uur weer thuis komen gaan we vaak nog weer even in bed tot ongeveer 11.00 uur. Daarna is het van dag tot dag verschillend wat we doen. Elke dag moet er iemand met de antenne op uit om te checken of de jonge reeën nog leven. Dit doen we door middel van ‘triangulation’(driehoek methode). Per individu maken we rondom hem heen 3 punten en vanaf die drie punten checken we het signaal. Vervolgens nemen we met de kompas de hoek waar het signaal het sterkste is. Daarna tekenen we op een map de lijnen en als het goed is ontstaat er dan op je map een ‘triangle/driehoek’. In het midden van de driehoek moet zich de ree bevinden. Daarnaast zegt het geluid ook wat. Een constant langzaam getik geeft aan dat het leeft. Wanneer de ree zich meer dan 6 uur niet heeft bewogen geeft het een snel tik signaal. Dan kan het zijn dat het dier dood is en gaan we dus op zoek om dat te controleren. Om 17.00 uur hebben we het avond eten en daarna gaan we er op uit om hetzelfde te doen als in de ochtend.

Wat wel erg leuk is, is dat degene die de baby ree vind, het een naam mag geven. Dit gebeurt op alfabetische volgorde. Eerste die gevonden wordt met een A, tweede met B etc. Tot nu toe heb ik er zelf 6 gevonden, en zijn er in totaal 19 nu. De namen moeten filmkarakters zijn en dat is soms niet even makkelijk, maar wel een leuke uitdaging.

Naast de triangulation moeten er op het moment ook veel reeën weer opnieuw gevangen worden. Dit hangt af van het geschatte gewicht. Er wordt geprobeerd om ze bij 3,5 kg ongeveer opnieuw te vangen en alle metingen te nemen. Bij sommige gaat dit net zo makkelijk als de eerste keer vangen. Andere zijn al zo slim en rennen weg waardoor het soms helemaal niet meer mogelijk is. In dat geval blijven we alleen door middel van de triangulation volgen of ze blijven leven. Ook dit geeft data (plaats, afstand met vorige dag, habitat) dat gebruikt wordt voor onderzoek.

Gelukkig gaat het tot nu toe goed met de teken stand op mijn lijf. Heb er pas 1 gehad die zich licht had vastgebeten. Daarnaast vinden we ze dagelijks wel op onze kleding en handen, maar die lopen nog en kun je er dan zo af halen waardoor er ook dan nog geen risico’s zijn. Hopelijk blijft dat de komende weken zo, want ik heb het absoluut niet met die beestjes, hoe klein ze ook zijn!

Ik leer hier opnieuw ontzettend veel en het is een heel mooi gebied. Ik weet dan ook zeker dat ik mijn tijd hier wel vol kan maken! Foto’s vinden jullie in het foto album.

Tot de volgende keer,

Groetjes Louisan